UN NOU “CULS ESCOLAL”: COMENÇA L’ESPECTACLE.

Per als quals duem quasi cinc lustres en l’Educació l’inici de cada curs suposa, des de fa massa temps, la contemplació d’un espectacle més repetit que “La Ratera”. Igual que en l’obra de Agatha Christie (representada durant més de 35 anys a Londres) tots sabem el seu desenllaç, cada actor representa el seu paper des de fa molt temps. Igual que en aquesta obra de teatre molts ja han vist la seua trama diverses vegades, però continuen assistint a ella.

Demà comença un nou “Culs” (comence ja a reciclar-me al xinès mandarí com indica el Cap) a Secundària. Altra representació més. Eixiran tots els personatges (el Conseller Font de Mora, la Lleial Oposició, els Sindicats, les AMPA (sense hac cuidat), l’Associació de Directors. I tot convenientment televisat per la [Cosa] Nostra, que ens farà “un fidel” retrat de l’esdeveniment.

La veritat és que la [Cosa] Nostra pugues estalviar-se, ho necessita, les despeses per a cobrir la notícia. Pot rescatar les imatges i declaracions de l’any passat i tornar-les a passar (com La Ratera). Amb que el “busto parlante que nos alecciona” cada migdia introduïsca les dades que han passat als periòdics (i que aquests no s’han preocupat a contrastar) de les novetats sobraria.

I en què consisteix el paper de cada personatge? És ben conegut i tots ho sabem, igual que el públic se sabia de memòria els diàlegs de La Ratera, però seguien acudint a la representació:

• Font de Mora glossarà, envoltat d’alumnes i alumnes a l’entrada d’un Centre qualsevol, les excel·lències de la seua Conselleria, els seus avanços, ho bé que funciona tot i si no funciona millor és per la “Pérfida Albión” (Zapatero) o la “pertinaz sequía” (la crisi).

• La Lleial Oposició (el paper principal de la qual protagonitza el PSOE) parlarà de les penúries de l’Educació valenciana, de com estem a la cua d’Espanya i demanarà la dimissió de Font de Mora.

• Els Sindicats (amb veu coral, aquesta volta sí) denunciaran les retallades de la Conselleria, de les ocurrències del conseller amb el xinès, dels barracots i demanaran la dimissió de Font de Mora.

• Les AMPAs deixaran caure subtilment la seua falta de finançament, de la gratuïtat dels llibres de text i de la necessitat d’ampliar l’horari d’obertura dels Centres fins a les… tantes de la nit. I demanaran que el professorat treballe més i es queixe menys.

• L’Associació de Directors (ADIES-PV) es queixarà de les estretors: les de l’horari d’entrada al Centre, les de les classes per excés d’alumnat, les del seu sou com a directors. I demanaran la dimissió de Font de Mora.

Naturalment, en aquesta obra també hi ha actors de repartiment i, generalment, sense text: els alumnes i alumnes, els professors i professores i les mares i pares (aquests menys, ja que no apareixen en totes les representacions).

També a l’igual que en La Ratera, durant la representació no hi ha acord sobre qui és l’assassí (de l’Educació Pública).

Però no ens enganyem. És tot una farsa. Com La Ratera.

El conseller no es creu ni el 10% del que diu. I per descomptat no només no pensa dimitir si no que es vanaglòria de ser el Conseller valencià amb més temps en el càrrec i el d’Educació a València amb major temps d’exercici des de la transferència de competències. Encara li queden moltes propostes noves que fer. El xinès com a optativa és només un exemple. Ara també ha creat una optativa de reforç en Geografia i Història, ja que els professors, que som tots uns rojos, no expliquem la veritable història. Potser igual que va ocórrer amb la Ciutadania envie a professorat itinerant per a aquesta assignatura. Seran reclutats entre els tertulians d’Intereconomia, liderats per “l’historiador” Pío Moa. A més el va vindre a aquesta Conselleria no ha ressuscitar-la si no a certificar la seua mort: recordeu que la seua professió és la de forense.

La Lleial oposició trau el seu discurs del calaix dels records i cita les seues queixes com citàvem les preposicions (“a, ante, bajo, cabe…”) els alumnes i alumnes pre-LOGSE (allò sí que era educació, amb els seus rius de memòria, els seus reis “godos”, la seua taula periòdica dels elements de memòria). Però tampoc les hi creu.

Els Sindicats, canalitzats en la via de l’oposició, també repeteixen el seu text. Però si la cosa es posa difícil, un professor és format expedient, un director expulsat en la pràctica, un Centre desatés per la pròpia Conselleria, mira bé el que es fa. Totes les mesures han d’estar dins de la legalitat, no vaja a ser que algú pense que som uns revolucionaris.

Les AMPAs estan molt preocupades. Per què els seus xiquets i xiquetes estiguen el màxim temps possible en el Centre, encara que no facen gens, i que el professorat complisca les seues funcions (aguantar-los) el màxim temps possible. Ara bé queixar-se (però no amb una xiulada en Conselleria que a Font de Mora li sona a concert de Nadal de l’escoltat que ho té) i plantejar protestes efectives més aviat poc. I si no per què segueixen existint els barracots deBenalúa a Alacant catorze anys després? És molt senzilla la mesura: no es duu als alumnes a classe mentre no tinguen col·legi nou. Clar seria abandó escolar, però la Conselleria s’atreviria a denunciar a més de dues-centes famílies? Recorde que en aquest barri en cada elecció municipal la victòria del PP és aclaparant.

I l’Associació de Directors? El seu cançó de sempre: molts alumnes, pocs professors, pocs dies per a preparar el curs, poc sou com a directors. Però i les mesures efectives per a parar aquesta problemàtica? No, mesures ja fem: els concerts de xiulet i les concentracions que a Font de Mora li recorden a les processons de Setmana Santa, que arriben puntuals cada primavera. Però, recordem que cada any la representació continua, ja que mesures en veritat es prenen poques. Ací perilla alguna cosa molt important (a Espanya és sagrat): el càrrec. I per a qui dirigeixen determinats centres és el més important: duen en ell més de dues dècades i pensen jubilar-se en ell. Només faltava ara tornar a l’horari de 18 hores lectives, una tutoria, guàrdies i altres festes.

Però no us alarmeu qui no viviu l’educació per dins. Aquesta és només la farsa. La realitat és altra: una Educació que sobreviu gràcies a molts que no ixen en l’obra. I com en la vida, cada Centre educatiu és un món, com les persones: tenen els seus dies bons i dolents, les seues contradiccions internes, els seus interessos. I com les persones, els hi ha millors i pitjors.

La vida no és una merda, l’Educació no és una merda. Hi ha Centres que ho són, hi ha dies que ho són. Però no ens anem a fer el seppuku per això.

Hi ha membres de l’Administració (una abraçada Pablo) que lluiten contra les seues superiors per fer més suportables les ocurrències que a Font de Mora le passen pel cap. Hi ha polítics de l’oposició que tenen alternatives i capacitat per a posar-les en pràctica, però potser mai tinguen l’oportunitat. Hi ha sindicalistes que lluiten en cada reunió per un grup més de valencià o per unes hores més de desdoblament i qui sempre estan quan se’ls necessita (gràcies Ignasi). Hi ha presidentes de l’AMPA que fan del seu càrrec un servei i que tenen brillants propostes de col·laboració (per a Gemma i el seu equip). I hi ha directors que s’esforcen cada dia per que el seu Centre siga millor: més participatiu, més solidari, més gratificant per a tots (a Olmedo, i el seu Equip, Jorge, Bea i Cristina, endavant!).

I per fi, estem els professors i professores, els alumnes i les alumnes, les mares i els pares (també els hi ha) que veiem en cada inici de curs una etapa per a gaudir de la nostra vida, aquesta, la qual tenim, la qual no tornarem a viure. I veure créixer (en grandària i en sentiments) als nostres alumnes, o fills o filles, segons corresponga.

Demà s’obri el teló i promet no entrar a veure la representació de tots els anys. Només gaudiré de la meua professió.

A Carme, Paco i Joan a qui dec tant.

Anuncios

Acerca de José A. Moreno

Un socio sin club
Esta entrada fue publicada en Uncategorized. Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a UN NOU “CULS ESCOLAL”: COMENÇA L’ESPECTACLE.

  1. Pingback: BELÉN ESTEBAN, PRESIDENTA. | Un club sin socios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s